Genel Bilgi:
CNC torna için canlı takımlar terimi, CNC kontrol sistemine sahip tornalarda kullanılan, işleme esnasında ek fonksiyonlar gerçekleştirmek için kendinden dönebilen özel takımlardır. Bu takımlar, torna makinesine entegre edilmiş bir motor tarafından çalıştırılır.
Statik takımlarda tahrik ile dönme mevcut değilken, canlı takımlar tahrik ile dönebilir. Böylelikle daha karmaşık iş parçalarının üretimine olanak tanırken, statik takımlar daha basit işlemler için uygundur.
Canlı takımlar ile delme, frezeleme ve diş açma gibi çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Mevcut olan farklı marka ve model torna tezgahları için farklı bağlantı flanşları ile üretilen takımlar, BMT ve VDI flanşlı olarak yaygındır.
CNC tornada canlı takım kullanmanın avantajları çok çeşitlidir. Daha fazla iş parçasını daha yüksek hassasiyette işlenmesine olanak tanıyan takımlar aynı zamanda işleme zamanı ve maliyetini azaltılabiliyor.
Nasıl Çalışır:
CNC tornada kullanılan canlı takımlar gerekli tahriki nereden alıyor?
Bu takımlar CNC tornaya entegre edilmiş bir motor tarafından çalıştırılır. Bu motor, dönme hızı ve torku takım üzerine ileten bir şanzıman ile bağlantılıdır.
Motor ve şanzıman, CNC torna makinesinin tahrik sisteminin bir parçasıdır. Tahrik sistemi aynı zamanda, iş parçasını tutan ve döndüren mil ile takımı farklı yönlerde hareket ettiren eksenleri de içerir.
Canlı takım için tahrik birimi genellikle, CNC torna üzerinde programlanabilir bir kontrol ünitesi aracılığıyla bağlantılıdır. Kontrol ünitesi işleme esnasında takımın hızını ve torkunu kontrol etmek için motor ve şanzımana talimatlar gönderir.
Canlı takımları CNC torna tezgahının taretine monte etmek genelde kolaydır. Bunun için takımı uygun yuvaya yerleştirip civataları sıkmak yeterlidir. Bu işlem çoğunlukla hızlı ve kolay olmakla birlikte CNC tornalama işleminde maksimum verimlilik için takımları değiştirme olanağı sağlar.
Sadece canlı takımın kendisi kolay montaj sunmaz, ayrıca genelde ER Pens çıkışlı olan canlı takımlarda pens sistemi ile farklı kesici takımları takmak kolaydır, hızlı tak sök (Quick Change System) sistemler mevcuttur. Adaptörlü olan bu sistemlerde ER Pens, Veldon, Malafa gibi bağlantı adaptörleri mevcut olduğundan, kullanıcısına üretimde esneklik sunar. Delik delme, diş açma, frezeleme gibi işlemleri mümkün kılan canlı takımlar modern cnc torna üretimin vazgeçilmesi olmuştur.
Karbon Rulman Bilgisi:
Yüksek devir özel takımlarda karbon rulman kullanıldığını görürüz. Karbon rulman, karbon kompozit malzemelerden yapılmış bir rulmandır. Karbon fiberlerin, grafitten veya reçineden yapılmış matris malzemelerle birleştirilmesiyle üretilirler. Karbon rulmanlar, yüksek sıcaklık dayanımı, düşük sürtünme katsayısı ve korozyona karşı dayanıklılık gibi özellikleri ile öne çıkarlar. Ayrıca, düşük yoğunlukları sayesinde hafiftirler ve yüksek hızlarda dönme özelliği gösterirler. Bu nedenle, özellikle yüksek hızlı makinelerde ve takımlarda kullanılan rulmanlar arasında yer almaktadırlar.
Helis Dişli Bilgisi:
Yine yüksek devir takımlarda görülen dişli tipi genelde helis dişlidir. Helis dişli, dişlilerin birbirine helis açısıyla yerleştirildiği bir dişli türüdür. Helis dişliler, diğer dişli türlerine göre daha az gürültü ve titreşim üretirler ve daha yüksek yük kapasitelerine sahiptirler. Ayrıca, yüksek hızlı uygulamalarda daha iyi performans gösterirler. Helis dişliler, genellikle dört tür helis açısıyla (sağ açılı, sol açılı, dik açılı ve çift açılı) üretilirler ve birçok uygulama için uygun bir dişli seçeneği olarak kabul edilirler.
Özet:
Sonuç olarak, canlı takımlar CNC torna makinesinin tahrik sisteminin bir parçası olan entegre bir motor tarafından çalıştırılır ve programlanabilir bir kontrol ünitesi ile yönetilir.
Canlı takımlar, CNC torna için yüksek teknolojili çözümlerdir. Üretim sürecini hızlandırır, işlem hatası riskini azaltır ve üretkenliği artırırlar. Çok yönlü kullanım seçenekleri sunan canlı takımlar her ölçekteki işletme için uygundur.